Navigatiesoftware


Navigatiesoftware is programmatuur die draait op een computer of laptop en waarmee je met behulp van een digitale kaart en een (muis)gps ziet waar je vaart. De kaarten en de boeien die erop staan dienen regelmatig te worden bijgewerkt. De leverancier van de navigatiesoftware levert de updates van de kaarten soms 1x per kwartaal/jaar. Nautin levert de updates (voor donateurs) voor de boeien soms dagelijks, maar zeker 1 x per twee weken. Nautin biedt op deze website de bijgewerkte boeien-informatie aan als boeienbestanden. In navigatiesoftware en plotters kun je de Nautin boeienbestanden inlezen en zo de kaarten, voor wat betreft de gegevens van de boeien, up to date maken.

We onderscheiden grofweg twee soorten navigatiesoftware.

 1. Betaalde software. Hiervan mag worden verwacht dat deze doet waar het voor gemaakt is en je kunt de leverancier dan ook aanspreken op softwarefouten. Meestal wordt er op professionele wijze ondersteuning aan de gebruikers gegeven. Het gebruik echter blijft voor eigen risico.
   
 2. Freeware, shareware en/of open source. Dit is meestal software die belangeloos door (een groep van) vrijwilligers is ontwikkeld. De meeste software die op deze wijze is ontwikkeld mag (bijna) gratis worden gebruikt. Er kan geen beroep worden gedaan op de makers als er iets mis gaat. Ook hier is het gebruik volledig voor eigen risico.

Betaalde navigatiesoftware

Veel gebruikte programma's zijn (in alfabetische volgorde)


(Bijna) Gratis programma's

 • Odysseus 2016 - Voor de ietwat gevorderde 'doe-het-zelver'. Een erg kompleet navigatiepakket voor niet geactualiseerde/niet door Nautin gecontroleerde boeienbestanden van RWS.
  Er wordt aan gewerk de Nautin-boeien ook aan te kunnen leveren met vorminformatie van de boeien, zodat je met de meest actuele en betrouwbare informatie binnen dit pakket op stap kunt gaan.  Odysseus 2016 wordt in grote lijnen uitgelegd in deze video  ...>>
 • OpenCPN
  Een open source initiatief om een gratis navigatieprogramma te maken. Werkt met kaarten van verschillende bronnen, waaronder de IENC en de in de USA beschikbare ENC kaarten.
  Nautin biedt je als enige partij de eerste (en enige) Nederlandse vertaling aan van de OpenCPN 4.8 handleiding. Online bekijken  ...>> . Handleiding als download  ...>>  
  Plugins voor Open CPN . Deze plugins bieden extra functionaliteiten voor OpenCPN die niet standaard worden meegeleverd. Inmiddels is OpenCPN ook beschikbaar voor Android. Handleiding  ...>> 
 • Locus Free/Pro
  Een (bijna) gratis versie van een Tsjechische initiatiefnemer. Werkt met open source kaarten, deels online, maar ook te downloaden en offline te gebruiken. De WMS-functie in de Pro versie (EUR 7,50) geeft fantastische mogelijkheden met gratis te gebruiken kaarten van Rijkswaterstaat. Nauitn-handleiding voor installatie en mogelijkheden  ...>> 
 • Oruxmaps (Android) Free of €1.99 voor de 'Donate' versie.  Werkt o.a. met Garmin en OZF2 kaarten. (ingebouwde offline kaartmaker)
 • SeaClear
  Eveneens een gratis programma vóór en door watersporters. Handleiding voor het gebruik van Nautin-boeiien in SeaClear   ...>> 
 • CapCode is navigatie-software voor zeilers op de PC. Technische capaciteiten en features: Leest NMEA 183 data (van alle boordinstrumenten, GPS, AIS). Implementeert de berekening van de VMG, opsporing op RNC en ENC (S-57) kaarten. Ondersteunt raster (BSB) en vector (S57) data. Informatie m.b.t. het weer wordt verkregen van GRIB bestanden en ook weergegeven in de navigatie-view. Ontwikkeld als een Eclipse RCP in zijn versies 2.x.x.
 • Open Pilot is een systeem wat in de eerste plaats is bedoeld voor toepassing in kleinere schepen. OpenPilot streeft er naar om de functionaliteit van een normale nautische kaartplotter te bieden, gratis. OpenPilot draait op zowel een Windows als Linux omgeving.

Overige informatie

 • Hans Beuving van WSV Vissershang heeft een test uitgevoerd van een aantal digitale navigatiemogelijkheden. Volgens zijn woorden alleen voor motorboten, maar minstens zo bruikbaar voor zeiljachten.  ...>>.
 • Op de Duitstalige website: Skipper Guide vind je een mooie en vooral overzichtelijke verzameling van nautische software tools en apps, gestructureerd volgens de toepassingen van de software.
  Nautin maakte een Nederlandse vertaling (oktober 2014)   ...>> 

Belangrijk

Natuurlijk is bovenstaande lijst niet uitputtend. We zijn nieuwsgierig naar je bevindingen, ervaringen, reacties, etc. naar aanleiding van bovenstaande. Stuur je reactie naar en wellicht publiceren wij het op de website. Je medezeilers doen er hun voordeel mee.